• Braće Nedić 11
 • 060 3349303

Ukoliko želite da se prijavite za program Svesno roditeljstvo, popunite ovaj formular.

Ime i prezime (obavezno)

Mejl (obavezno)

Pozivamo vas na seminar “ŠKOLE za roditelje” pod nazivom “SVESNO roditeljstvo” . Seminar se realizuje kao ciklus od 4 predavanja sa praktičnim radom. Radi se u malim grupama, jednom nedeljno.

Poštovani roditelji,

da li ste primetili da se od vas uvek očekuje da o svom detetu sve znate, umete, osećate, čak predviđate unapred? Očekuje se i da nikada niste umorni, besni, nesigurni, da ste uvek dosledni, da nikada ne “izgubite” živce… Da li je uopšte, sve to moguće ? Nije.

Na primer, toliko ste čitali o dečijim pravima. Podrazumeva se da ćete pokušavati da ih poštujete, i svom detetu omogućite. Ali, zar ne mislite da bi bilo fer da iza svakog dečijeg prava stoji i poneka obaveza? I, zašto se nikada ne govori o pravima roditelja?

Upravo, postavljanje pitanja, osvešćivanja ličnih i društvenih zabluda, uspostavljanje novih obrazaca razumevanja i sebe i dece na nov, kvalitativno drugačiji način, lični razvoj kao osnova za razumevanje i podsticanje razvoja deteta… osnove su programa SVESNO roditeljstvo.

Sa druge strane, jedna od najlepših definicija roditeljstva jeste davanje deci korena i krila. Koren je simobl za osećanje podrške koju dete ima u svom domu, a krila za samostalnost koju ćete mu pružiti, kada jednom odleti u spoljašnji svet. Tamo, u tom spoljašnjem svetu, moći će slobodno da istražuje, pobeđuje i gubi jer zna da u vama ima koren, oslonac i podršku.

Lepo zvuči, zar ne? Ali, možete li uspeti u tom vaspitnom cilju, ako su očekivanja od vas kao ogromna a roditeljstvu vas niko nikada ništa nije učio?

Možete.

Na putu zajedničkog odrastanja od korena do krila, naučite ono što se nigde ne uči.

Svesno roditeljstvo.

Teme 1. ciklusa:

PREDŠKOLCI (za roditelje dece uzrasta od 0 – 7 godina)

 1. SVESTAN a ne savršen roditelj – Kakav sam ja uzor mojoj deci (lični primer roditelja)
 2. Podsticaji razvoja bebe (ljubav, okruženje, igračke, igre – Zajedničko odrastanje (poverenje, razumevanje, autoritet, doslednost)
 3. Kooperacija umesto poslušnosti – Dogovor umesto nagrade i kazne
 4. Osnove komunikacije (laži, “ružne” i “čarobne” reči, prepreke uspešne komunikacije, JA poruke, aktivno slušanje… – Razlikovanje igre od obaveze (rano učenje, prve navike, važnost čitanja i slušanja…)

Teme 2. ciklusa:

ŠKOLARCI (za roditelje dece od 6 do 14 godina – period osnovne škole)

 1. Vole li deca školu? (škola i stres, adaptacija na novu sredinu i novu strukturu dana, podrška roditelja…) – Indigo deca (umeće razgovaranja sa decom novih generacija)
 2. Na koji način je inteligentno vaše dete (različite vrste inteligencije i njihovo vežbanje) Razumevanje nasuprot izazovima (izazovi: domaći zadaci, privatni časovi, ocena, trema…)
 3. Verbalna samoodbrana (»Neću« nije uvek ružna reč», preventiva zlostavljanja, obavezna i moguća NE, zdrave i nezdrave tajne…) – Samopouzdanje dece i samopouzdanje roditelja
 4. Životne i školske lekcije: radne navike, koncentracija, motivacije – Put do znanja i tehnike učenja

Teme 3. ciklusa:

TINEJDŽERI   (uzrast od 14 do 19 godina – period puberteta)

 1. Pubertet iz nepoznatog ugla (omnipotencija, raskrsnica između sveta detinjstva i sveta odraslih, kompleksi…)
 2. Iskušenja (alkohol, cigarete, droga…) Društvo – može li biti “loše”?
 3. Seksualnost: “one stvari” i tinejdžeri
 4. Srećno ili uspešno dete (Da li smo kao roditelji uspešniji ako nam je dete uspešno ili ako je srećno? Postoji li razlika? Možemo li imati i uspeh i sreću, i kod sebe i kod deteta?)

Autor programa: Jelena Holcer, dipl.pedagog

Za prijave, cene, početak novog ciklusa seminara i sve dodatne informacije možete se obratiti na majl ŠKOLE: skola@jelenaholcer.com ili na telefon ŠKOLE : 011 3440816

DOBRODOŠLI!